POSTUP

1. Smíchejte všechny ingredience těsta a hnětejte těsto, dokud nebude hladké asi 10 minut. Těsto několikrát zabouchněte na pracovní povrch, aby se zlepšil vývoj lepku, čímž se získá velmi elastické těsto.

Tvarujte těsto do hladké koule. Potřete čistou misku olejem, vložte těsto do misky a potírejte olejem (můžete to udělat prsty).
Nechte ji odpočívat po dobu 1 hodiny pokrytou přilnavou fólií nebo ji nechte až 2 dny dopředu a nechte ji v lednici.

2. Připravte si náplň. Všechno smíchejte. 

3. Těsto rozvalte na čistém povrchu s lehce poprášenou moukou.  

4. Když těsto získá průměr dle potřeby, vyzvedněte ho a poté jej natáhněte zadními částmi rukou. Tímto způsobem můžete narovnat těsto jako pizzu. Když se těsto zvětší a ztenčí, a tak se s ním obtížně manipuluje, položte ho.

5. List těsta by měl být tenký jako papír. Dávejte pozor, abyste jej neroztrhali. 

6. Polovinu nataženého těsta natřete roztaveným máslem a na druhé straně roztáhněte jablkovou náplň. 

7. Odřízněte silné konce. Naplňte jablečnou rozinek přes strouhanku - ponechejte 1 až 1 ½ palce k okraji.

8. Těsto opatrně začněte rolovat. Převalte na náplň, počínaje koncem zakončeným jablkem, zvedejte hmotnost náplně hadříkem.

9. Vložte závin do předehřáté trouby a pečte jej po dobu 1/2 hodiny při 150 st. Nechte ji mírně vychladnout, nakrájejte ji na kousky a prach cukrářským cukrem.


Jablečný štrúdl - Apple strudel

Autor: https://www.lilvienna.com/original-viennese-apple-strudel/

INGREDIENCE NA TĚSTO:

  • 1/3 šálku vlažné vody (80 ml / 80 g)

  • 1 polévková lžíce + ½ lžičky neutrálně chutnajícího rostlinného oleje (15 g) zvolte kokosový nebo olivový olej

  • ½ lžičky octa (nebo citronové šťávy)

  • 1/8 lžičky soli nebo jemné mořské soli

  • 145 g chlebové mouky (1 šálek) (nahraďte všestrannou moukou)

  • ½ lžičky rostlinného oleje na potření těsta ( můžete také použít vejce )

  • mouka na poprašování

JABLKOVÁ NÁPLŇ:

  • 3 polévkové lžíce nesoleného másla (40 g)

  • 2/3 šálků drobných drobků chleba (80 g)

  • 5 lžic granulovaného cukru (65 g) můžete nahradit STÉVII

  • ½ lžičky mleté ​​skořice

  • 4 polévkové lžíce rozinek (50 g)

  • 5 větších jablíček

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • 2 polévkové lžíce roztaveného másla pro potření těsta

  • cukrářský cukr na poprašování ( můžete poprášit stévii )

  • šlehačka pro podávání (volitelné)
    * Pro těsto doporučuji měřit mouku podle hmotnosti v gramech, protože je přesnější než objemové měření v hrníčku.

Tak kdo se chystá na tento recept? ♥