KRÉMOVÁ ČESNEČKA - RECEPT ZE ZIMNÍ KUCHAŘKY JAK JÍME ZDRAVĚ

13.06.2021

Příprava: 10 minut | Tepelná úprava: 21 minut | Obtížnost: náročné | Počet porcí: 4

Nutriční informace na 1 porci: 372 kcal | 15 g bílkovin | 49 g sacharidů | 13 g tuků

INGREDIENCE
1 lžíce olivového oleje
50 g bílé cibule (nakrájené najemno)
500 g syrových brambor varného typu A (oloupaných a nakrájených na kostky o velikosti 1 cm)
8 stroužků česneku (oloupaných)
500 ml zeleninového vývaru
300 ml polotučného mléka
500 ml vody
1 lžíce bílého vinného octa
4 vejce (velikost S)
50 ml sójové smetany
1 lžička čerstvého tymiánu
120 g žitného chleba (nakrájeného na kostky o velikosti 1 cm)
4 snítky čerstvého tymiánu na ozdobu
sůl
pepř

POSTUP PŘÍPRAVY
V hrnci si rozpalte 1 lžíci olivového oleje, poté přidejte nakrájenou cibuli, brambory a oloupaný česnek a opékejte 2-3 minuty na středním plameni. Následně do hrnce přidejte vývar, mléko, sůl a pepř a vše nechte vařit 8-10 minut na středním plameni do změknutí brambor.

Mezitím si připravte zastřená vejce. Do menšího hrnce nalijte vodu do výšky 4 cm (půjde o cca 500 ml vody) a přidejte 1 lžíci vinného octa a špetku soli. Nyní zapněte střední stupeň ohřevu a vodu přiveďte k mírnému varu (je důležité, aby voda nevřela - měla by se nacházet pouze na pokraji varu). Následně si vezměte naběračku a několikrát s ní horkou vodu promíchejte, abyste vytvořili vír. Poté naběračku odložte a do víru vyklepněte 1 vejce - bílek se ihned začne srážet a začne obalovat žloutek. Následující 2-3 minuty udržujte mírný var a mezitím si nachystejte větší nádobu se studenou vodou. Po uvedené době vyjměte vejce naběračkou a přemístěte ho do nachystané nádoby. Stejným způsobem pak postupně připravte i další 3 zastřená vejce - pokaždé nejdříve promíchejte vodu, do víru vyklepněte vejce, udržujte ho 2-3 minuty v mírném varu a poté ho dejte do nádoby s vodou k ostatním vejcím.

Až se dovaří zeleninová směs v hrnci, rozmixujte celý obsah hrnce dohladka ponorným mixérem, do výsledné směsi přidejte sójovou smetanu a 1 lžičku čerstvého tymiánu a vše znovu promixujte.

Nakonec si připravte krutony: na vysokém plameni si rozpalte pánev, přidejte nakrájený chléb a za stálého míchání ho opékejte 2-3 minuty dokřupava.

Nyní polévku v hrnci ještě krátce prohřejte a poté ji rozdělte do 4 talířů. Do každé porce přidejte 1 zastřené vejce, žitné krutony a 1 snítku tymiánu a podávejte.